Waarom zijn jaren 30 woningen eigenlijk zo populair? Dít zijn de 8 redenen! | Ik woon fijn (2024)

Zeker als je je momenteel op de woningmarkt bevindt, hoor je er veel over: jaren 30 woningen! Het jaren 30 huis is enorm populair: veel mensen dromen om in zo’n huis te wonen. Vraag je je af hoe dat nu eigenlijk komt? We leggen je er graag meer over uit!

Bijzondere jaren 30 woning kenmerken

Het valt je direct op, al tijdens een huisbezichtiging: een jaren 30 huis is bijzonder. Zo zijn er verschillende jaren 30 woning kenmerken, waar de liefhebbers groot fan van zijn. Waar nieuwe huizen vaak wat saai en eenvoudig ogen, is dat bij een huis uit de jaren 30 meestal wel een ander verhaal! Zo ademt het huis sfeer en karakter. De woningen uit die tijd zijn onder andere geïnspireerd op de Amsterdamse School, Art Deco en Jugendstil. Dit zie je op verschillende manieren terug in de huizen. De details zijn al sprekend in de gang, zodra je binnenstapt! Denk aan glas in lood bij deuren of kozijnen. Als je op zoek bent naar een bijzondere plek om te wonen, is een jaren dertig woning iets voor jou. Hieronder lees je meer over de specifieke elementen die je in zo’n woning terug kunt zien!

Glas in lood

Eén van de herkenbare details in een jaren 30 woning? Glas in lood! Dit zit vaak verwerkt in de ramen in de woonkamer, aan de bovenzijde. Ook bij de voordeur kun je het tegenkomen. Als de woning door de jaren heen met zorg is onderhouden, is het glas in lood meestal nog intact.

Waarom zijn jaren 30 woningen eigenlijk zo populair? Dít zijn de 8 redenen! | Ik woon fijn (1)

Ruime woning

Een jaren 30 woning is vaak behoorlijk ruim. Zo is de jaren 30 woonkamer groot: je kunt er met gemak een flinke eettafel kwijt en een lekkere zithoek inrichten. De woning kent vrijwel standaard meerdere verdiepingen met meerdere kamers, om als slaapkamer of werkkamer te gebruiken. Voor een gezin is zo’n woning daarom ideaal!

Erker

Typisch in een jaren 30 woonkamer? Een erker! Deze bevindt zich meestal aan de voorzijde van de woning, al kun je ‘m ook tegenkomen aan de achterkant. Een erker geeft het huis een typische look, die gezelligheid uitstraalt. Je kunt bijvoorbeeld je eettafel in dit hoekje plaatsen, zodat je fijn uit je huis kunt kijken. Of maak er een zithoek van met kussens in de vensterbank!

Waarom zijn jaren 30 woningen eigenlijk zo populair? Dít zijn de 8 redenen! | Ik woon fijn (2)

Jaren 30 hal

De jaren 30 hal is vaak erg opvallend: er werd veel tijd en moeite gestopt in het ontwikkelen van een speciale entree. Qua deuren kun je denken aan boogdeuren, met glas in lood erin verwerkt. Verder zie je opvallend tegelwerk aan de muren, dat soms zelfs terug te zien is in het toilet. Typische vloeren in een jaren 30 woning zijn granito vloeren, die veelal in de gang te vinden zijn.

Ruime tuin

We hadden het hierboven al over de ruime woningindeling. Daar komt bij dat veel jaren 30 huizen een ruime tuin hebben. Wel zo prettig als je graag buiten zit! Al kiezen ook veel kopers voor een moderne aanbouw aan de jaren 30 woning, waarbij er een stukje tuin wordt ingewisseld. Die keuze is uiteraard aan jou om te maken.

Waarom zijn jaren 30 woningen eigenlijk zo populair? Dít zijn de 8 redenen! | Ik woon fijn (3)

Kamers en suite

In de jaren 30 stijl zijn vaak kamers en suite te vinden. Dit betekent dat je een voorkamer en een achterkamer hebt op de begane grond, die worden gescheiden door schuifdeuren. Ook het glas in deze paneeldeuren kan uit glas in lood bestaan. Aan de zijkant van de schuifdeur vind je vaak aan twee kanten ingebouwde kasten – perfect om bijvoorbeeld boeken in te bewaren.

Renoveren jaren 30 woning: modern jasje

Hoewel de een het een zonde kan vinden, kan de ander het als een kans zien: het opknappen van een jaren 30 woning. Er zijn veel mensen die een jaren 30 huis kopen om het vervolgens op te knappen. Denk allereerst aan een praktische upgrade, bijvoorbeeld rondom de isolatie en achterstallig onderhoud. Hoe ouder de woning is, hoe meer er waarschijnlijk aan moet worden gedaan. Dit kan tevens een valkuil rondom de koop van een jaren 30 huis zijn: er komt veel bij kijken en er moet vaak veel tijd in worden gestopt.

Zo’n verbouwing in een jaren 30 woning heeft ook betrekking op de nieuwe look. Je kunt het huis uit de jaren 30 geheel naar smaak inrichten. Ga bijvoorbeeld voor een strakke en moderne jaren 30 woning, met een nieuwe badkamer of een trendy keuken in zwart. Een jaren 30 uitbouw is ook geliefd, om de woonruimte nog net wat groter te maken. Tegelijkertijd blijven de oude details voor een deel bewaard: dit zorgt voor een krachtige combinatie, waar veel huizenkopers voor vallen. Ga je je jaren 30 woning renoveren, dan komen oud en modern samen – tot een stijlvol geheel, waarin lang met plezier kan worden gewoond.

Waarom zijn jaren 30 woningen eigenlijk zo populair? Dít zijn de 8 redenen! | Ik woon fijn (4)
Waarom zijn jaren 30 woningen eigenlijk zo populair? Dít zijn de 8 redenen! | Ik woon fijn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6239

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.